Asap International beantwoordt aan de noodkreet van bedrijven in het aanleveren van arbeidskrachten
Het aantal knelpuntberoepen in Vlaanderen neemt elk jaar toe. Op de lijst van de VDAB staan er begin 2023 maar liefst 207 beroepen, een stijging met bijna 10% tegenover 2021. De zorgsector blijft het grootste zorgenkind, maar ook de zoektocht naar technisch geschoolde profielen loopt voor vele bedrijven vandaag bijzonder moeilijk. Om die posities bij hun klanten toch ingevuld te krijgen, gaat Asap sterke kandidaten ver zoeken. Letterlijk. Sinds augustus heeft de internationale poot van de Limburgse recruteringsspecialist zo 20 knelpuntvacatures voor hun klanten weten in te vullen. De ambitie is om dat aantal in 2023 nog verder te doen groeien.
Asap International – enkele facts & figures
|
Internationaal rekruteren vereist een proces op maat
Wanneer een kandidaat gevonden wordt wiens profiel overeenstemt met een knelpuntvacature, dan wordt een (virtuele) ontmoeting opgezet tussen kandidaat en potentiële werkgever in België. Wanneer een bedrijf een lang openstaande vacature eindelijk ingevuld kan krijgen, is een aanpak-op-maat aangewezen. Door de sterke internationale concurrentie is het aangeraden om snel te schakelen om die kans niet te missen.
“Zo hadden we enkele weken geleden een klant die op zoek was naar 5 technische profielen. Asap International heeft toen een fysieke ontmoeting georganiseerd, ergens halfweg tussen België en de woonplaats van de kandidaten, om meteen een diepgaande kennismaking op te kunnen zetten”, vertelt Fryderyk Sevens.
Een internationaal rekruteringsproces gaat gepaard met een erg persoonlijke aanpak
Zo zorgt Asap onder andere voor huisvesting waar de internationale werknemers gedurende hun interim-periode kunnen wonen. Hierbij wordt echt gelet op voldoende privacy en het nodige comfort. Zowel de werknemer als werkgever betalen hiervoor een bijdrage.
“Asap International gaat trouwens heel ver in het ondersteunen en begeleiden van de internationale werknemers, alleen zo heeft hun integratie kans tot slagen”, zegt Fryderyk. “Zo wordt er gezorgd voor de inschrijving in de gemeente, heel de administratie van de mutualiteit, een eerste keer naar de dokter of tandarts, vertalingen van bepaalde documenten, … Je kan het zo gek niet bedenken, wat volgens ons hier in België logisch lijkt, is voor iemand uit het buitenland één groot vraagteken”, vult Fryderyk nog aan.
Zelfs internationaal blijft de ‘war for talent’ een serieuze uitdaging
Dat bepaalde, vooral technische profielen erg gegeerd zijn, is niet enkel een Belgisch probleem. Technisch geschoolde en gemotiveerde kandidaten hebben vaak de keuze waar in Europa ze willen werken. Zo krijgt België vaak concurrentie vanuit de Scandinavische landen, waar de gemiddelde lonen nog iets hoger liggen dan bij ons, maar ook de levenskost evenredig hoger is. Een belangrijke troef in het voordeel van België is haar ligging. De Benelux is vanuit pakweg Polen of Roemenië een pak dichterbij dan Zweden of Finland. 1.000 kilometer meer of minder moeten pendelen tussen werk en vrienden en familie, weegt uiteraard ook door op de beslissing van deze internationale talenten.
“Daarnaast is ook snelheid erg belangrijk. Omdat technisch geschoolde kandidaten erg gegeerd zijn, is er vaak geen tijd om te verliezen en dienen bedrijven snel te beslissen. Internationale kandidaten moet je daarom eigenlijk binnen de 48 uur een antwoord kunnen geven.”, weet Fryderyk.
Asap International heeft de ambitie om vooral vaste contracten te realiseren
De kandidaten beginnen dan wel via een Belgisch interimcontract, maar zowel voor kandidaat als werkgever is een vast contract duidelijk het hoofddoel. Tijdens het eerste jaar, waarin de kandidaten aan het werk – en vaak ook in opleiding zijn – kunnen beide partijen mekaar beter leren kennen en nadien beslissen of ze de samenwerking willen verderzetten op lange termijn. Eens dat vaste contract getekend is, staat de intussen ingeburgerde collega zelf in voor zijn of haar administratie en verblijfplaats en kan, waar nodig, nog rekenen op de nodige ondersteuning vanwege het Asap team.
Twee klanten voor wie Asap International ondertussen al een belangrijke toegevoegde waarde kon leveren, zijn Aluzon in Zonhoven en Beyers koffie in Puurs Sint-Amands. Beide bedrijven zochten tijdens hun groeiproces gemotiveerde productiemedewerkers en gingen aankloppen bij Asap. Bij Beyers zijn reeds 5 internationale medewerkers van Asap opgestart, ruim 15% van hun productieafdeling en de zoektocht naar extra productiemedewerkers gaat nog steeds verder. Aluzon, gespecialiseerd in aluminiumprofielen en op zoek naar een zeer specifieke technische kennis, heeft ondertussen de eerste internationale medewerkers in opleiding met oog op een vast contract na hun interimperiode. “Eens het bewijs van motivatie en voldoende kennis” ligt een vast contract op hen te wachten aldus Thomas Konickx, gedelegeerd bestuurder van Aluzon.
--------------------------------------------------------------------------------------
NVDR
Fryderyk Sevens van Asap International is beschikbaar voor een interview over alle aspecten van internationaal rekruteren. Ook een Poolse uitzendkracht die onlangs via Asap International in dienst is gegaan kan getuigen over de stap die hij heeft gezet en alles wat erbij komt kijken.
--------------------------------------------------------------------------------------
Arne Van Ongeval
Evi Baeten