Bijna dubbel zoveel schoolverlaters zonder diploma in Limburg dan Vlaams gemiddelde

TALim start, met de steun van uitzendgroep Asap, in Beringen haar tweede initiatief om Limburgse jongeren te helpen zich verder te ontplooien

In elke jongere schuilen talenten en dromen. Sommigen hebben echter een extra zetje nodig om hun talenten te ontdekken. In een driejarig traject wil TALim (Talenten Academie Limburg) net dat doen: jongeren helpen hun talenten verder te ontdekken en ze hiermee op een betere manier introduceren op de arbeidsmarkt. Uitzendgroep Asap steunt dit initiatief voor de volle 100 procent.

TALim pakt het probleem aan waar het nodig is. In Genk verlaat 20,8% (cijfers 2019) de school zonder diploma, terwijl dit in de rest van Vlaanderen gemiddeld 12,1% is. Bovendien volgt in de mijngemeenten gemiddeld slechts 29,8% een ASO-richting, in Vlaanderen bedraagt dit gemiddelde 37,3%. Het TALim-initiatief wil dit gat dichten. Het eerste pilootproject in 2021 in Genk was meteen een schot in de roos. Daarom start op zaterdag 24 september een nieuw initiatief in Beringen, waar dit jaar ook 36 tieners in het traject kunnen stappen.

Voor ons pilootproject ​ in Genk hadden we 36 plaatsen beschikbaar, en bijna dubbel zoveel kandidaten”, zegt Steffanie Leen, Coördinator van TALim. “Het toont aan dat er veel belangstelling is, en dus genoeg potentieel om echt een verschil te gaan maken bij de Genkse tieners. Maar we willen in heel Limburg de te hoge schooluitval aanpakken. Daarom doet het ons plezier dat we nu ook kunnen uitbreiden naar Beringen, en hopelijk daarna naar alle andere mijngemeentes in de provincie.”

Klaar voor de toekomst

Jong talent hoort alle kansen te krijgen om zich te ontwikkelen”, benadrukt Ruben Peumans CEO van Asap, “Voor sommige jongeren is het moeilijker om de juiste weg te vinden. Asap toont hiermee dan ook haar ‘love for talent’ en investeert dan ook graag in deze jongeren. Dankzij dit initiatief kunnen Limburgse jongeren ontdekken waar hun passie ligt en hun talent verder ontwikkelen, en elk talent telt in de samenleving”.

Asap hoopt dat via TALim de Limburgse jeugd, mede door de inzet van vrijwilligers en partners gestimuleerd wordt in hun toekomstige professionele carrière en zo zichzelf ​ te ontdekken binnen de brede arbeidsmarkt.

Driejarig traject

Gemotiveerde tieners uit het vijfde leerjaar kunnen zich bij TALim aanmelden voor een driejarig traject. Tijdens dat traject wordt hen gedurende het schooljaar elke zaterdagvoormiddag een extra kans aangereikt om te ontdekken wat hun talenten en dromen zijn. Zo ontdekken ze tijdens de sessies spelenderwijs wat ‘later’ betekent. TALim legt uit dat veel jongeren, thuis en op school, te horen krijgen dat ze hun best moeten doen voor ‘later’, maar weinigen onder hen weten wat ‘later’ precies inhoudt.

TALim kan tijdens haar Talenten Ateliers rekenen op de inzet van heel wat enthousiaste professionals, partnerbedrijven en vrijwilligers, waaronder ook enkele medewerkers van Asap zelf. ​ Door middel van presentaties, gastlezingen, werksessies en bedrijfsbezoeken ontdekken tieners wat hen drijft en waar hun interesses liggen, altijd met een (inter)actief element in verwerkt. ​ “Op die manier motiveren we hen om de juiste keuzes voor de toekomst te maken en hun persoonlijke talent te ontdekken. Ze kunnen daarbij ook eerste contacten leggen om een professioneel netwerk uit te bouwen.”

Iedereen heeft eigen talenten, spijtig genoeg heeft niet iedereen de juiste omkadering om die talenten tot ontwikkeling te brengen”. zegt Bryan Heynen, kapitein van Racing Genk en peter van het TALim project. “Ik heb destijds het geluk gehad van mensen rondom mij te hebben die in mij geloofden en me hielpen mijn talenten te stimuleren. TALim biedt ondersteuning aan jongeren die minder geluk hebben, en helpt ze hun talenten te ontdekken en te ontwikkelen. Hoe meer jongeren geholpen kunnen worden op hun pad, hoe beter. Dus dat het project na Genk nu uitgebreid wordt naar Beringen doet me erg veel plezier.”

Arne Van Ongeval

youEngine

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Asap

ASAP is een Belgisch familiebedrijf dat tot de top tien van uitzendspecialisten op de Belgische markt behoort. Bij ASAP draait alles om ‘Enjoy your job’ vanuit de overtuiging dat als je jezelf bent, je op het best bent in een job.

De kernactiviteiten van het bedrijf zijn uitzendarbeid, rekrutering en selectie en project sourcing met een specialisatie in volgende sectoren: transport en logistiek, de bouwsector, engineering, industrie en techniek, hotellerie, retail, de voedingsindustrie, de maritieme en de dienstensector. ASAP.be heeft 80 kantoren en zo’n 575 medewerkers (in België en Duitsland). 

ASAP.be werd opgericht in 1979 en zit momenteel in een sterk groeitraject, waarbij het zijn internationale voetafdruk vergroot. In 2018 nam het de Duitse HR-speler expertum over, goed voor 40 kantoren. 

Neem contact op met

Zuiderring 11 3600 Genk Belgium

[email protected]

www.asap.be